Home » ЧЕСТИТ 24 МАЙ – ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

Много вълнуващо е усещането, когато човек за първи път се намери в криптата на базиликата „Санта Мария Клементе“ в Рим. Чувството за вечност на великите дела и за преходността на човешките страсти и заблуди,  е напълно завладяващо и непреодолимо.

Там, човек сякаш преминава през пречистващите филтри на времето и тогава той осъзнава, че мисията на Светите братя Кирил и Методий има конкретен, еднозначен и неоспорим спонсор – държавата България. Нека винаги помним това и нека Европа и светът да имат силата да го заявяват – така, както са го правели в отношение на постиженията на други древни народи. Защото Истината не може повече да бъде предмет на привилегии. Още по-малко да бъде крадена! 

Там, сред мистичното присъствие на сакралната християнска символика сякаш самият дух на Константин-Кирил Философ изрича пред посетителя сакралните думи:

„ И пак им речеГорко вам, законници, защото взехте ключа на познанието!  Сами не влязохте и попречихте на тези, които искаха да влязат.”             (Лука 11:52)

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА!

 

Общество „ОРФЕЙ“, Мюнхен

 

ST.ST Cyril&Meth

 

©2016 Organisation für Europäische Integration e.V. ORFEI, München.
All Rights Reserved.
Top
Follow us: